De Nico Scheepmaker Beker is dé vakprijs voor sportauteurs in Nederland. Jaarlijks bekroont een vakjury het beste sportboek van het jaar. De jury van de Nico Scheepmaker nomineert vijf titels voor de vakprijs van het beste sportboek van het jaar.

JAN BOESMAN WINT NICO SCHEEPMAKER BEKER

Nico Scheepmaker Beker AMSTERDAM, 2 juni 2014 - Jan Boesman heeft de Nico Scheepmaker Beker gewonnen, de vakprijs voor het beste sportboek van 2013. Dat maakte juryvoorzitter Ad Melkert zojuist bekend in het Olympisch Stadion. Boesman is daarmee de eerste Vlaamse winnaar van deze sportboekenprijs, die dit jaar voor de tiende keer is uitgereikt. De publieksprijs is voor "Vechtlust", het boek van Vincent de Vries over Fernando Ricksen.

In het Olympisch Stadion zijn vanavond voor de tiende keer de prijzen uitgereikt voor het beste sportboek van het jaar. Het gaat hierbij om de Nico Scheepmaker Beker, de vakprijs waarover een jury zich buigt, en de publieksprijs, die wordt gecoördineerd door Stichting CPNB.

Vakprijs
De vakprijs gaat naar Jan Boesman voor "De fiets van Lautrec" (uitgever Atlas Contact). Het is voor de eerste keer dat deze prijs is gewonnen door een Vlaamse schrijver. Volgens de jury deed Boesman een indrukwekkende hoeveelheid onderzoek. "Hij las alle mogelijke Franse en Engelse kranten en tijdschriften uit het fin de siècle en een kleine boekenkast vol boeken over doping, fietstechniek en literatuur. Maar het is vooral de manier waarop hij al het onderzoek tot een lang verhaal componeert dat indruk maakt. De stijl van schrijven is groots: wervelende zinnen die de inhoud versterken."

De vier andere genomineerden waren:

  • De artistieke uppercut - Jan van den Berghe - De Bezige Bij Antwerpen
  • De fiets van Lautrec - Jan Boesman - Atlas Contact
  • De kunst van het Dalen - Martin Bons - Thomas Rap
  • Bloedbroeders - Steven Derix & Dolf de Groot - Thomas Rap
  • De Wolf, John - John de Wolf & Jeroen Siebelink - Nieuw Rotterdam

Bekijk hier het juryrapport.

Publieksprijs
De publieksprijs gaat dit jaar naar "Vechtlust" van Vincent de Vries (uitgever Voetbal International). Dit boek over Fernando Ricksen haalde veruit de meeste stemmen onder de lezers. Deze prijs werd overhandigd door Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van Stichting CPNB.