Kieft wint Publieksprijs Sportboek van het Jaar

Kieft van Michel van Egmond is de winnaar van de Publieksprijs Sportboek van het Jaar. Dit is in het televisieprogramma RTL Late Night bekendgemaakt.

Van 16 tot en met 24 april kon er gestemd worden op het favoriete sportboek. Het boek over voormalig profvoetballer Wim Kieft werd in 2014 al bekroond met de NS Publieksprijs en was het bestverkochte boek van 2014.

Naast Kieft waren dit jaar Solo van Wilfried de Jong (Podium), Commentator van Mart Smeets (De Kring), Wilco Kelderman bestaat niet van Thijs Zonneveld (Nieuw Amsterdam) en Bureau Sport van Erik Dijkstra en Frank Evenblij (Het Spectrum) genomineerd. Vorig jaar ging de Publieksprijs Sportboek van het Jaar naar Vechtlust, het boek van Vincent de Vries over voetballer Fernando Ricksen.

In Kieft (uitgeverij VI Boeken) vertelt journalist Michel van Egmond het verhaal van voormalig voetballer Wim Kieft. Kieft werd Europees kampioen, won de Europa Cup I en werd zes keer landskampioen. Bijna twintig jaar lang droeg hij een groot geheim met zich mee. Kieft is het verslag van een bittere strijd tegen zijn verslaving, schaamte, eenzaamheid en angst, maar ook over een voorzichtige wederopstanding. Het boek stond in totaal 8 weken op nummer 1 in De Bestseller60.

Uitzending van de uitreiking

In de uitzending van RTL Late Night van vrijdag 24 april werd de winnaar bekend gemaakt. Bekijk hier de uitzending.

Uitreiking Sportboek van het Jaar bij RTL Late Night

 

 

 

 

 

 

 

 

Week van het Sportboek

De Week van het Sportboek vindt plaats van zaterdag 18 t/m zaterdag 25 april, gelijk met de Nationale Sportweek die georganiseerd wordt door NOC*NSF. De Nationale Sportweek is een landelijk sportevenement dat een week lang in Nederland sporten onder de aandacht brengt.

Sinds 2013 is de CPNB betrokken bij de Week van het Sportboek. De Week is oorspronkelijk een initiatief van verschillende uitgevers van sportboeken: Ambo|Anthos, De Arbeiderspers, Atlas Contact, De Kring, Nieuw Amsterdam, Thomas Rap en VI Boeken en richt zich op meer zichtbaarheid van sportboeken in boekhandels en bibliotheken. De vakjuryprijs voor het beste sportboek, de Nico Scheepmaker Beker, wordt 17 juni uitgereikt.

Eerdere winnaars van de publieksprijs Sportboek van het Jaar waren:

2004 Frits van Someren met Het leven van Formule 1 coureur Godin de Beaufort
2005 Menno Pot met Vak 127
2006 Paul Vos met Hooligans, 16 openhartige verhalen
2007 Hans Klippus en Lex Stofkooper met De Derby. De waarheid achter de Spakenburgse rood-blauwe twisten
2008 Jeroen van den Berk met PSV 1988. Reconstructie van een gouden jaar
2009 Gerrit-Jan van Heemst met De dag van Pim en Pierre. Het verhaal achter de UEFA Cupwinst van Feyenoord
2010 Guido Bindels met Teun van Vliet
2011 Thomas Dekker met Schoon genoeg
2012 Sjoerd Mossou met Avondje NAC
2013 Vincent de Vries met Vechtlust
2014 Michel van Egmond met Kieft