Peter Ouwerkerk wint Nico Scheepmaker Beker voor Beste Sportboek

RedactiePrijzen

Peter Ouwerkerk heeft de Nico Scheepmaker Beker gewonnen, de vakprijs voor het beste sportboek van 2015. Dat heeft juryvoorzitter Ad Melkert maandagavond bekendgemaakt in het Olympisch Stadion. De auteur is onderscheiden voor ‘Etalagecoureur’, het boek over Roy Schuiten (uitgeverij De Muur).

‘Een fascinerend portret, duizelingwekkend gedetailleerd en boeiend,´ aldus het juryrapport. De uitreiking van de publieksprijs Helden Sportboek van het Jaar is vanavond live bij RTL Late Night.

235127Fascinerend portret

De Nico Scheepmaker Beker is voor de twaalfde keer uitgereikt. Een jury onder leiding van Ad Melkert heeft bepaald dat die aan Peter Ouwerkerk moest worden overhandigd. Zijn boek beschrijft het leven van wielrenner Roy Schuiten. Bij het grote publiek is hij geen bekende renner, maar deze prachtig geschreven biografie levert een fascinerend portret op, duizelingwekkend gedetailleerd en boeiend, zo oordeelt de jury.

In vloeiende stijl en met gevoel voor renner en mens ontrafelt Ouwerkerk dit leven. Door zijn gedegen onderzoek beschrijft hij dit op een wijze die uitstijgt boven vele andere wielerverhalen. Tevens geeft hij een fraai tijdsbeeld van het wielrennen in de jaren zeventig en tachtig. Deze Nico Scheepmaker Beker is volgens de jury tevens de bekroning van een decennia omspannend oeuvre voor Ouwerkerk als deskundig en betrokken wielerjournalist.

Jury

De jury bestond dit jaar uit Ad Melkert (voorzitter), Wilfred van Buuren (sporthistoricus), Marie-José Kleef (journalist), Gert-Jan van Tilborg (boekhandel Donner in Rotterdam) en Renate Verhoofstad (sportjournalist).

De andere genomineerde boeken van 2015 waren

  • Jean van Bart Jungmann (De Muur)
  • Hoe sterk is de eenzame schaatser van Erik Dijkstra (Carrera)
  • Captain van Jong Holland van Daniel Rewijk (Bornmeer)
  • De slag om de skyboxen van Iwan van Duren en Tom Knipping (VI Boeken)

De verkiezing voor de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van het jaar wordt sinds 2005 georganiseerd. Initiatiefnemers zijn Mark Grijsbach (Sportboek.nl), Carla de Groot (Olympisch Stadion), Jan Pieter Ellerbroek en Jurryt van de Vooren (Sportgeschiedenis.nl). De publieksprijs Helden Sportboek van het Jaar en de week van het sportboek is in samenwerking met Stichting CPNB.