Nominatie uitgelicht: Mart Smeets – Thuis in de Tour

RedactieNominaties

Eén van de vijf nominaties voor de publieksprijs Helden Sportboek van het Jaar 2016 is Thuis in de Tour van Mart Smeets.

Smeets, THUIS IN DE TOURThuis in de Tour

Mart Smeets was – misschien wel als enige Nederlander – fysiek aanwezig bij alle Nederlandse openingsritten van de Tour de France. Al in 1954 ging hij met zijn vader naar het Olympisch Stadion voor de Tourstart, in 1973 deed hij verslag van de proloog in Scheveningen voor de NOS Radio, in 1978 in Leiden voor de NOS televisie (waar hij Jan Raas zag winnen maar de uitslag ongeldig verklaard werd), en ook in Den Bosch 1996 (processierupsen!) en Rotterdam 2010 (droomstart) was hij aan het werk. Ook in Utrecht zal hij er zijn. En de Tour kwam vaker naar Nederland: in 1969 voerde de etappe naar Maastricht, in 1992 naar Valkenburg en in 1958 reed de Tourkaravaan tien hele kilometers door Zeeuws-Vlaanderen. In Thuis in de Tour memoreert Mart Smeets prachtige verhalen over de Tour op vaderlandse bodem. Hij baseert zich op eigen herinneringen en aanvullend historisch onderzoek.

Stemmen

Is Thuis in de Tour van Mart Smeets jouw favoriete sportboek van 2015? Of heb je een ander boek in gedachten? Stem nu voor het Helden Sportboek van het Jaar! Maandagavond 25 april wordt de winnaar bekend gemaakt.