Uitreiking bij RTL Late Night

RedactiePrijzen

Humberto Tan ontving alle genomineerde auteurs voor een uitzending vol mooie sportverhalen. Aan het eind daarvan werd de winnaar van de Publieksprijs Helden Sportboek van het Jaar bekendgemaakt. Topshow, van Jan Hillenius en Michel van Egmond, werd door het publiek uitgeroepen tot winnaar. Bekijk de uitzending hieronder.

Topshow wint Publieksprijs Helden Sportboek van het Jaar 2016

RedactiePrijzen

Vandaag start de Week van het Sportboek

Topshow van Michel van Egmond en Jan Hillenius is de winnaar van de Publieksprijs Helden Sportboek van het Jaar 2016. Dit is vanavond in het televisieprogramma RTL Late Night bekendgemaakt. Van 11 april tot in de uitzending van RTL Late Night kon er gestemd worden op het favoriete sportboek. Het boek stond 5 weken op nummer 1 in De Bestseller60 en was het bestverkochte sportboek van 2015.

De Nico Scheepmaker Beker, de vakjuryprijs voor het beste sportboek, gaat dit jaar naar Peter Ouwerkerk voor zijn boek Etalagecoureur. Vorig jaar mocht Michel van Egmond de publieksprijs en vakjuryprijs voor het beste sportboek in ontvangst nemen voor zijn boek Kieft. Helden, dé sportglossy van Nederland, is vanaf dit jaar mediapartner van de Week van het Sportboek en naamgever van de publieksprijs. Topwielrenner en boekenliefhebber Bauke Mollema is het gezicht van de Week van het Sportboek die vandaag start en tot en met 1 mei loopt.

topshow_200In Topshow geven Michel van Egmond en Jan Hillenius een kijkje achter de schermen bij het succesvolle en veelbesproken televisieprogramma Voetbal International. Michel van Egmond (1968) is voormalig eindredacteur van Voetbal International en schreef twee bestsellers, Gijp (2012) en Kieft (2014), die beide bekroond werden met de NS Publieksprijs. Jan Hillenius (1971) was eindredacteur van Voetbal International. Naast Topshow waren dit jaar Thuis in de Tour van Mart Smeets (De Kring), Kuipkoorts van Ronald Giphart en Rob van Scheers (De Kring), Hoe sterk is de eenzame schaatser van Erik Dijkstra (Carrera) en Draag nooit een gele trui van Alex van der Hulst (Nieuw Amsterdam) genomineerd.

Peter Ouwerkerk wint vakjuryprijs Nico Scheepmaker Beker

Peter Ouwerkerk mocht de Nico Scheepmaker Beker, de vakjuryprijs voor het beste sportboek van het jaar, in ontvangst nemen voor Etalagecoureur (De Muur). Dit werd vandaag bekend gemaakt in het Olympisch Stadion door de jury, bestaande uit Ad Melkert (voorzitter), Marie-José Kleef, Gert-Jan van Tilborg, Renate Verhoofstad en Wilfred van Buuren. De overige genomineerden waren: Jean van Bart Jungmann (De Muur), Hoe sterk is de eenzame schaatser van Erik Dijkstra (Carrera), Captain van Jong Holland van Daniel Rewijk (Bornmeer) en De slag om de skyboxen van Tom Knipping en Iwan van Duren (VI Boeken).

Week van het Sportboek 2016

De Week van het Sportboek vindt dit jaar plaats van maandag 25 april t/m zondag 1 mei. Het doel van de Week van het Sportboek is om het brede aanbod aan sportboeken onder een groot publiek onder de aandacht te brengen. De Week is oorspronkelijk een initiatief van verschillende uitgevers van sportboeken: Ambo|Anthos, De Arbeiderspers, Atlas Contact, De Kring, Nieuw Amsterdam, Thomas Rap en VI Boeken en wordt sinds 2014 georganiseerd door Stichting CPNB. De Week van het Sportboek en de publieksprijs Helden Sportboek van het Jaar 2016 worden georganiseerd in samenwerking met de Stichting Exploitatie Olympisch Stadion Amsterdam, sportschiedenis.nl en sportboek.nl.

Peter Ouwerkerk wint Nico Scheepmaker Beker voor Beste Sportboek

RedactiePrijzen

Peter Ouwerkerk heeft de Nico Scheepmaker Beker gewonnen, de vakprijs voor het beste sportboek van 2015. Dat heeft juryvoorzitter Ad Melkert maandagavond bekendgemaakt in het Olympisch Stadion. De auteur is onderscheiden voor ‘Etalagecoureur’, het boek over Roy Schuiten (uitgeverij De Muur).

‘Een fascinerend portret, duizelingwekkend gedetailleerd en boeiend,´ aldus het juryrapport. De uitreiking van de publieksprijs Helden Sportboek van het Jaar is vanavond live bij RTL Late Night.

235127Fascinerend portret

De Nico Scheepmaker Beker is voor de twaalfde keer uitgereikt. Een jury onder leiding van Ad Melkert heeft bepaald dat die aan Peter Ouwerkerk moest worden overhandigd. Zijn boek beschrijft het leven van wielrenner Roy Schuiten. Bij het grote publiek is hij geen bekende renner, maar deze prachtig geschreven biografie levert een fascinerend portret op, duizelingwekkend gedetailleerd en boeiend, zo oordeelt de jury.

In vloeiende stijl en met gevoel voor renner en mens ontrafelt Ouwerkerk dit leven. Door zijn gedegen onderzoek beschrijft hij dit op een wijze die uitstijgt boven vele andere wielerverhalen. Tevens geeft hij een fraai tijdsbeeld van het wielrennen in de jaren zeventig en tachtig. Deze Nico Scheepmaker Beker is volgens de jury tevens de bekroning van een decennia omspannend oeuvre voor Ouwerkerk als deskundig en betrokken wielerjournalist.

Jury

De jury bestond dit jaar uit Ad Melkert (voorzitter), Wilfred van Buuren (sporthistoricus), Marie-José Kleef (journalist), Gert-Jan van Tilborg (boekhandel Donner in Rotterdam) en Renate Verhoofstad (sportjournalist).

De andere genomineerde boeken van 2015 waren

  • Jean van Bart Jungmann (De Muur)
  • Hoe sterk is de eenzame schaatser van Erik Dijkstra (Carrera)
  • Captain van Jong Holland van Daniel Rewijk (Bornmeer)
  • De slag om de skyboxen van Iwan van Duren en Tom Knipping (VI Boeken)

De verkiezing voor de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van het jaar wordt sinds 2005 georganiseerd. Initiatiefnemers zijn Mark Grijsbach (Sportboek.nl), Carla de Groot (Olympisch Stadion), Jan Pieter Ellerbroek en Jurryt van de Vooren (Sportgeschiedenis.nl). De publieksprijs Helden Sportboek van het Jaar en de week van het sportboek is in samenwerking met Stichting CPNB.

Helden Mediapartner van Week van het Sportboek

RedactieGeen categorie

Bauke Mollema wordt het gezicht van de Week

Helden is mediapartner van de Week van het Sportboek. Helden, dé sportglossy van Nederland, wordt naamgever van de publieksprijs voor het beste sportboek, Helden Sportboek van het Jaar 2016. Topwielrenner en boekenliefhebber Bauke Mollema wordt het gezicht van de Week van het Sportboek die dit jaar plaatsvindt van maandag 25 april t/m zondag 1 mei. De winnaars van de publieksprijs Helden Sportboek van het Jaar 2016 en de Nico Scheepmaker Beker, de vakjuryprijs voor het beste sportboek, worden op 25 april bekendgemaakt. Lees meer